Dua lelaki Bangladesh & seorang pemuda India yang membahagiakan

Percaturan Allah begitu indah. Untuk hari semalam yang sepatutnya aku ke kantor dengan menumpang kereta teman, tetapi aku ditakdirkan untuk hanya menaiki bas Rapid T220 daripada LRT Dato Keramat menuju ke kantor. Mulanya hati merungut. Disebabkan aku terpaksa menunggu bas begitu lama. Setelah lebih setengah jam, bas muncul. Dan aku memilih untuk duduk di kerusi paling hadapan, paling dekat dengan pemandu bas dan pintu masuk bas. Lalu bas pun bergerak menuju ke satu perhentian bas, ke satu perhentian bas yang lain.

Sehinggalah sampai di perhentian bas yang masih di sekitar Kampung Dato Keramat, dua orang penumpang naik. Aku anggarkan yang mereka berdua ini adalah berbangsa Bangladesh atau mungkin India yang bukan asal dari Malaysia. Perwatakan mereka terlalu takut-takut dan tidak biasa. Awkward. Tiba-tiba aku dengar pemandu bas kata, "Turun dulu, tukar duit kecil. Sini tak boleh tukar duit. Turun dulu," pemandu mengarahkan dua orang yang berbangsa Bangladesh ini turun menukar nota wang RM10 di kedai berhampiran dan kemudian tunggu bas lain tiba. "RM4 untuk dua orang," terang pemandu bas tersebut. Kemudian, salah seorang daripada mereka mengeluarkan dompet, dan mengeluarkan dua keping nota wang RM1 sambil menunjukkan ke kawannya. Aku perhati. Memang hanya itu sahaja yang ada di dalam dompetnya. Bermakna mereka memerlukan lagi RM2. 

"Turun dulu, nanti naik bas lain pula," sambung pemandu bas tadi. Terpinga-pinga lelaki dua orang ini. Barangkali sama ada mereka tidak begitu faham bahasa Melayu, atau mereka tidak tahu apa mereka perlu buat. Atau mungkin juga mereka perlu cepat, sebab sekiranya mereka turun daripada bas itu dan pergi menukar wang, bermakna mereka perlu menunggu lagi lebih setengah jam untuk bas lain tiba.

Dalam keadaan yang sebegitu, aku segera capai dompet aku dan memberikan dua keping RM1 untuk tambahan tambang mereka, bagi mencukupkan jumlah yang mereka perlu. Aku cuit bahunya dan hulurkan wang. Aku kata, "Take it. It's okay. Take it," sambil senyum. Kasihan sangat melihat muka mereka. Sayu rasa. Dia pun ambil wang yang aku beri tadi dan bayar kepada pemandu bas.

Kemudian dia menghulurkan RM10 nya ke aku. Aku menolak dengan baik, "No. No... it's okay. It's okay, takpe..." aku senyum lagi sambil menggeleng laju. Sebabnya aku tidak ada wang baki dan lagian pula, aku ikhlas membantu mereka. Tak sampai hati ingin ambil wang daripada mereka. Aku sangkakan situasi itu terhenti di situ, tapi kelihatan salah seorang daripada mereka ini masih seolah bertanya-tanya pada orang-orang di dalam bas. Rupanya dia masih mahu menukar wangnya kepada wang kecil supaya dia boleh memulangkan RM2 yang aku beri mereka tadi. Alahai... Dan akhirnya ada seorang makcik menukar wang dengannya. Lalu, dia segera membayar semula wang yang aku beri pada dia.

Aku geleng-geleng kepala, aku ulang-ulang lagi ayat yang sama, "No, nevermind. Please..." Aku menolak dengan baik. Dia menggeleng-gelengkan kepalanya tanda dia insist inginkan aku untuk mengambil wang tersebut. Allah, sejujurnya aku ikhlas. Akhirnya, aku ambil juga wang yang dia pulangkan. Aku yakin pada ketika ini, seluruh bas sedang memerhatikan gelagat kami. Aduh, aku jadi segan.

Babak ini sebenarnya belum terhenti di sini. Ada sesuatu yang lebih membuatkan aku terharu telah berlaku di kemudiannya. Bas kini sedang menuju ke arah Jalan Semarak. Terdengar seseorang menekan loceng bas tanda mahu turun di perhentian bas di hadapan UTM. Lewat kerling mata aku, terperasankan ada seorang pemuda India bangun dan berjalan menuju ke pintu hadapan bas. Tiba-tiba dia berhenti dan mendekati aku. Aku terkejut bila dia cuba menegur aku dengan ayat ini, "Kak, I am proud of you... for what you have done just now!" Tersenyum lebar dia. Aku... yang dalam keadaan masih terkejut mendengar kata-kata pemuda itu, serta-merta membalas katanya, "Ooohhhh... thank you..." sambil mengangguk-ngangguk tersengih malu. Dan pemuda itu menuruni bas. Hati jadi sebak, terharu. Mata berair. Aku takkan lupakan momen ini dan kata-kata daripada pemuda tadi.

Allah. Allah. Allah. Tidak ada sebaik-baik perasaan dan seindah-indah momen selain ini. Di ketika kau berbuat baik pada seseorang stranger, mana kau pernah sangka kau bakal menerima kejutan ucapan bangga itu datang daripada seorang stranger yang lain. Ucapan yang meluahkan rasa appreciation kepada kau. Di ketika kau tidak pernah menjangkakan balasan di atas pertolongan ikhlas kau. Di ketika kau tidak pernah mengharapkan puji-pujian daripada orang. Ia datang tanpa kau minta. Sesungguhnya, ia adalah perasaan yang cukup indah.

Maka moral daripada babak ini adalah - Berbuat baik dengan sesiapa pun, tanpa mengira bangsa, kaum, atau apa saja, berbuatlah dengan ikhlas. Maka sesuatu yang baik juga bakal berlaku kepada kau. Mungkin tidak hari ini, mungkin tidak esok. Tetapi mungkin di akhirat kelak. Kita tidak akan pernah tahu.

Benarlah seperti kata-kata ini, "Do good. And good things will come your way."

Dan kita juga tidak pernah tahu tentang percaturan Allah, yang pada mulanya aku rancang ingin menumpang teman ke kantor. Tetapi akhirnya aku perlu menaiki bas. Hikmahnya, aku dipertemukan dengan situasi di dalam bas tadi, dan dapat membantu orang yang memerlukan.

Indah, bukan?

Oh ya, dah baca surah Al-Kahfi hari ni?


Label : . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Cari

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.