Tangis di pegun masa

Nota pra-baca : Kesinambungan cerita dari sini, sini, sini, dan sini.

---

Menggula senyum ditempias di depan mata aku. Hari ini kita-kita cumanya satu. Bahagia. Berborak yang tak pernah surut gelak dan ketawa. Ketawa tanpa henti hingga sedar-sedar saja, kita sudah terjatuh mengguling di atas lantai disebabkan masih menyambung ketawa. Bahagia. Hal seremeh si Hanif yang tersasul ketika menyebut sebutir perkataan itupun boleh buat kita terkekeh-kekeh bagai gila. Bahagia. Tapi sekejap.

Enam puluh saat kemudian, kau pandang aku dengan menikam tajamnya. Raut wajah aku juga sekaligus ke arah lebih serius. "Kenapa?" tanya aku. Kau tunduk, lalu berpaling balik pada aku, kau kata, "Dah tiba masanya..." Terkebil aku sepertinya si anak kecil yang tidak faham bahasa asing yang dipetahkan guru Bahasa Inggerisnya. "Untuk apa?" Aku tanya. Diam. Diam lagi. Dan kau jawab, "Dah tiba masanya aku pergi..." sekaligus bayang kau lenyap usai kelip mata aku di detik tadi.

'Kringggggggg!' 'Aaaaa... bising!' Dicapai telefon bimbit pintarnya itu lalu si gadis segera menghentikan bunyi bising alarm clock yang sedari tadi cuba mengejutnya dari mimpi. 'Mimpi... mimpi lagi...' terkebil-kebil dia memandang kipas yang ligat berpusing. Dia duduk di sisi katil. Lalu seperti kebiasaan, dia tenung baju-baju kerjanya yang tergantung padat di dalam almari untuk lima belas minit. "Ala.... boringnya. Hari ni aku nak pakai baju yang mana?" bebel dia sendiri. Segera dia bingkas bangun dan mencapai kemeja berona merah jambu, selendang dan seluar. Dalam masa yang pantas, tepat jam 7.30 pagi dia sudah siap memperhias diri ala kadar saja untuk ke pejabat.

Sebaik si gadis melangkah melewati kawasan parkir itu untuk naik ke pejabatnya di tingkat tiga, matanya meraba-raba mencari sesuatu. Dia toleh ke kiri, tiada. Ke kanan, juga tiada. 'Hmm... cuti kot...' Dan menyambung langkah yang terhenti tadi. Kalau di pagi hari begini, hobi dia tak ada lain lagi kalau bukan mencari-cari kelibat kereta Ammar di kawasan parkir itu.

Harinya kali ini cuma biasa. Sedikit sibuk dengan kerja yang diberi oleh bos. Namun, dalam sibuk dia masih teringatkan mimpinya sebelum bangun tidur tadi. 'Kenapa aku mimpi macam tu? Lagi sekali?' getus hati dia. "Syifaa, boleh tolong hantarkan dokumen ni ke pejabat Puan Julia?" Terkejut dia disapa Kak Nadia yang entah dari mana munculnya. "Oh, boleh. Sekarang?" "Ya, sekarang. Terima kasih, Syifaa!" "Sama-sama."

Si gadis yang sangat disenangi dengan panggilan nama ringkasnya, Syifaa, melangkah dengan laju untuk ke pejabat Puan Julia. Dengan fikiran yang cuma kosong dikepala. Langkah dan melangkah. Secara yang tidak dia duga, matanya teralih pandang ke kelibat yang sedang berjalan menghala ke arahnya. 'Ammar!' Dia terpana. Tetapi sesuai sifatnya yang bijak menyorok gemuruh itu, dia berpura seperti tiada apa. Dan kali ini, mata mereka berdua terkunci untuk seketika. Cuma untuk kurang daripada sesaat. Disebabkan lelaki itu enggan memandang matanya lama. Ammar mengalih pandangnya segera ke hadapan dan terus melangkah.  Seolah tiada apa. Tanpa menyapa dan memberi senyum kepada si gadis yang lagi terpana itu.

Syifaa menghentikan langkahan. Dia menundukkan wajahnya ke bumi. Tanpa sedar, dokumen yang perlu diserahkan kepada Puan Julia tadi, sudah dirembes basah titisan air mata jernih miliknya. 'Tak ada senyum untuk aku dari dia hari ini?' Teresak-esak tangisnya dia di pegun masa dan posisi tadi.


---

Cerpen pendek :
Kehadapan Dia
Babak 5 (dari konteks si penulis/orang ketiga)
Oleh saya
Label : , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Cari

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.